Oranjeroute viert 20-jarig jubileum

Oranjeroute - VakantiebeursDe Oranjeroute, een vakantieroute met een lengte van circa 3.000 km, loopt langs Duitse en Nederlandse plaatsen, die een historische band met het Huis Oranje-Nassau hebben.

Langs het traject liggen circa 30 steden en stadjes. In 2018 bestaat deze vorstelijke route 20 jaar! Ter gelegenheid hiervan is op de Vakantiebeurs een tentoonstelling te zien, die je meeneemt langs de hoogtepunten van de geschiedenis van het Nederlandse Koningshuis in Duitsland. Deze expositie wordt hier op initiatief van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam getoond.

Geïllustreerd met aansprekende beelden van schilderachtige stadjes en indrukwekkende kastelen passeren interessante wetenswaardigheden over het verleden van de Oranjes de revue. De tentoonstelling vormt daarmee een voorproefje op de bezienswaardigheden die zich langs de echte Oranjeroute bevinden. Je kunt de route in verschillende etappes met de auto of met de fiets ontdekken.

Een vorstelijke en veelzijdige tocht

Op 12 dubbelzijdig bedrukte panelen komt zowel in het Nederlands als Duits de geschiedenis van 22 Oranjerouteplaatsen in Duitsland tot leven. Van Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, tot Fulda, waar de eerste koning van Nederland, Willem I, ‘het vak leerde’. Daarnaast maakt de expositie inzichtelijk welke koninklijke vertrekken in de vele paleizen zijn opengesteld voor het publiek.

Ook wordt ingegaan op diverse vakantieactiviteiten, zoals wandelen, fietsen en wellnessen, bijvoorbeeld in een van de natuurlijke bronnen in Bad Pyrmont. Hier was het zomerverblijf van de latere koningin Emma, die op 20-jarige leeftijd Koning Willem III in Bad Arolsen leerde kennen. Later is zij met deze vorst getrouwd.

De tentoonstelling is behalve op de Vakantiebeurs ook op de Fiets en Wandelbeurs en in meerdere Oranjerouteplaatsen in Nederland en Duitsland te zien. Rond Koningsdag zal dit in Diepenheim zijn, waar de moeder van Prins Bernhard woonde. Langs deze plaats loopt de grensoverschrijdende fietsroute die Apeldoorn met Bad Bentheim en Lingen verbindt.

In de maand april zullen in alle Duitse Oranjerouteplaatsen ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum oranje tulpen bloeien, die de naam ‘Willem van Oranje’ dragen: een leuke aanleiding om Koningsdag dit jaar eens elders te vieren.

Uw eigen koninklijke foto

Bezoek onze Oranjeroutestand in hal 11 (EXP2), laat u inspireren en maak een koninklijke foto van jezelf! Wij van het Duits Verkeersbureau zijn natuurlijk heel benieuwd en zouden het leuk vinden, als je deze op https://www.facebook.com/VakantielandDuitsland/ zou willen posten. Vertegenwoordigers uit de Oranjerouteplaatsen en medewerkers van het Duits Verkeersbureau staan klaar om je advies te geven. Je bent herzlich willkommen!

* Foto: © Touristik-Service Bad Arolsen