10 Tips om het meeste uit een Afrika reis te halen

Bagageruimte in huurauto's

Bagageruimte in huurauto's

Een grote reis naar Afrika maak je misschien maar één keer. Het is dus belangrijk om er het meeste uit te halen! Lees hieronder 10 tips om ervoor te zorgen dat je een onbezorgde vakantie hebt.
 
1) Praat met de juiste persoon:
 
a) Vrienden die al eens naar Afrika zijn geweest kan je vertrouwen, en hebben meer ervaring dan jij. Echter, dat maakt hen nog geen expert!
 
b) En waarom zou je met een Nederlands reisbureau willen praten? Met een consulent die slechts een keer in de paar jaar een paar weken op bezoek gaat bij accommodaties in Zuid-Afrika?
 
c) Het beste wat je kunt doen is met een ‘local’ praten die er woont en werkt, en dus echt alle beste plekjes kent! Goed om te weten: Het gehele team van Safari’s Op Maat is woonachtig in Zuid-Afrika!
 

 
2) Kies de juiste huurauto:
 
a) Reisorganisaties en autoverhuurbedrijven zijn vaak erg optimistisch over de ruimte die een auto biedt. Ze willen immers hun huurauto zo goedkoop mogelijk maar toch geschikt laten lijken.
 
b) Voldoende bagageruimte is essentieel, vooral als je met harde koffers reist. Wij adviseren om jouw bagage in weekend- of sporttassen mee te nemen, dat pakt een stuk makkelijker!
 
c) Vergeet ook niet bij het kiezen van een geschikte huurauto om rekening te houden met niet alleen voldoende ruimte voor reizigers en hun bagage, maar ook voor een koelbox en boodschappen!
 
d) Safari’s Op Maat heeft alle mogelijke huurauto’s getest met een specifieke set bagage. De resultaten en foto’s vind je op: https://www.safarisopmaat.nl/overzicht-huurautos.html Hierdoor kan je een goede inschatting maken welke auto het beste is voor jouw reisgezelschap.
 

 
3) Kies een reis welke zo min mogelijk ‘1 nacht op locatie’ in het programma heeft:
 
a) Het lijkt zo simpel. Van A naar B rijden en daar dan in de middag nog een activiteit doen. Als ervaren Afrikareizigers weten wij dat het niet zo werkt. Reistijden zijn veel langer dan in Nederland, en je moet ook nog stoppen voor pauze, lunch, tanken, mooie fotoplekken en boodschappen doen. En rijden is vermoeiender, omdat je doorgaans meer op moet letten dan in Nederland. Bij aankomst moet je dan nog inchecken en jezelf installeren. Die middagactiviteit, die laat je dan maar zitten. Morgen weer een dag, je hebt immers vakantie. Het is wel zonde, want je bent immers naar Zuid-Afrika gekomen voor de activiteiten, en niet om alleen maar onderweg te zijn!
 

 
4) Let op wat er wel en niet inbegrepen is:
 
a) Een veel voorkomend trucje van reisorganisatoren om goedkoper dan de concurrent te lijken is de huurauto inclusief te doen, maar dan met ‘standaard’ verzekering. Bij het ophalen krijg je dan de optie om voor een forse prijs ‘bij te verzekeren’ zodat je geen 1500 euro eigen risico heeft, en zodat je ook schade aan de banden, velgen en voorruit gedekt heeft.
 
b) Een andere manier om goedkoop te lijken is de activiteiten wel te noemen in het reisprogramma, maar deze dan niet inbegrepen in de prijs te laten zijn.
 
c) Tot slot: Irritant hè, die boekings- en administratiekosten die achteraf ineens op de factuur verschijnen? HHeb jd juist overeengekomen een paar duizend euro aan je reisbureau te betalen, en dan willen ze er nog 25 euro bij hebben... Dat is toch eigenlijk schandalig?
 
d) Wist je dat bij Safari’s Op Maat er standaard geen eigen risico bij de huurauto’s zit, veel activiteiten inbegrepen zijn en er geen boekings- of administratiekosten gerekend worden?
 

 
5) Boek uw reis bij een goed reisbureau:
 
a) Dit kan zich uiten in lidmaatschap van de SGR, ANVR en dergelijke, maar kijk je daar niet op blind. Buitenlandse bedrijven zijn uitgesloten van lidmaatschap, maar kunnen minstens net zo goed zijn.
 
b) Zij bewijzen zich bijvoorbeeld door het hebben van vele reviews, als het even kan geplaatst op een onafhankelijke website, i.p.v. hun eigen website.
 
c) Of ze hebben samenwerkingsverbanden met andere erkende organisaties.
 
d) Safari’s Op Maat is onderdeel van Tailor Made Safaris, en daarom uitgesloten van lidmaatschap van de SGR en ANVR. Echter, het heeft wel bijna 200 5-sterren reviews en werken samen met verscheidene Nederlandse en Britse reisbureau’s.
 

 
6) Boek met een organisatie welke hulp op locatie kan bieden:
 
a) Stel dat er eens iets gebeurd onderweg tijdens je reis? Wie bel je dan? Iemand in Nederland die de lokale situatie en protocollen niet kent, en je maar doorverwijst naar de verzekering? Of bel je liever met iemand die de regels van het land kent, en de mogelijkheden wanneer het op problemen oplossen aankomt. Welke idealiter gewoon Nederlands spreekt?
 
b) Safari’s Op Maat is ook hier jouw vriend. Woonachtig in Zuid-Afrika als onderdeel van de Tailor Made Safaris groep kunnen wij betere hulp aanbieden dan wie dan ook van onze Nederlandse concollega’s.
 

 
7) Onderschat ook het belang van goede reisbescheiden niet:
 
a) Je kunt doorgaans (voor een forse prijs +_ 200-300 euro) een GPS huren bij het autoverhuurbedrijf, maar dit is wel de moeite waard. Vanwege de vele wegwerkzaamheden en naamplaatsveranderingen in Zuid-Afrika zijn kaarten vaak verouderd, en bewegwijzering is simpelweg slecht of onduidelijk.
 
b) Laat je reisorganisator je bestemmingen als coördinaten geven, i.p.v. adressen. Omdat Zuid-Afrika 11 officiële talen heeft, en plaatsnamen continue wijzigen, komt het erg vaak voor dat het ‘adres’ niet herkend wordt door de GPS. Ook zijn er vaak meerdere plaatsen met dezelfde plaatsnaam. Zo zijn er bijvoorbeeld 3 Pretoria’s, en de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria is van naam veranderd en heet nu ‘Tshwane’!
 
c) Wistjeu dat u bij Safari’s Op Maat standaard gratis een gps in bruikleen krijgt, evenals een reisboek met alle coördinaten? En een telefoon met Zuid-Afrikaanse Simkaart, zodat je als je vragen heeft gewoon even met ons kantoor in Zuid-Afrika kunt bellen.
 

 
8) Een kleine investering kan veel verschil maken:
 
a) Als je zelf rijdt en zelfvoorzienende accommodatie heeft geboekt, koop dan een koelbox of -tas. Dan kan je je boodschappen koel houden tijdens de reis.
 
b) Koop ook een theedoek en scherp mesje. Die van de accommodatie zijn vaak niet van beste kwaliteit.
 

 
9) Onderschat afstanden niet:
 
a) Als Google-maps zegt dat de afstand tussen A en B in Zuid-Afrika 500 km is, en 4,5 uur rijden, vermenigvuldig dat dan met 1,3 of beter zelfs, met 1,5.
 
b) Hoewel de wegen in Zuid-Afrika goed zijn, zijn de vrachtwagens dat niet... Omdat veel wegen enkelbaans zijn, heb je een grote kans om achter een vrachtwagen te komen die niet makkelijk in te halen is in het heuvelachtige terrein. Dit kan je op grotere afstanden makkelijk een paar uur extra reistijd opleveren.
 
c) Onze slogan is: Minder rijden, meer beleven. Onze reizen worden altijd zo gemaakt dat je zo min mogelijk op de snelweg zit, en wij zetten ook altijd reële reistijden in onze reisbescheiden.
 

 
10) Reis met een ‘open mind’:
 
a) Afrika is een prachtig en erg bijzonder continent. Het is echter nog steeds een derde wereld continent, en dus niet alles werkt even goed als wij Nederlanders gewend zijn. Verwacht dit dan ook niet. Onthoud dat de oorzaak van teleurstelling in 95% van de gevallen te wijten is aan het hebben van een verkeerde ‘verwachting’, en zelden aan het ‘verkeerd zijn’.
 
b) Reizen is ‘beleven’, en het mooie eraan is juist dat het niet altijd ‘volgens het boekje’ gaat.
 

 

 
Link naar exposant http://expomatch.vakantiebeurs.nl/exhibitor/77823
 
Standnummer: 02.D016