VNU

Mediacontacten

Ben de Jongh
Persvoorlichting
T: 030 295 2006
E: Persvoorlichting

Volg ons via twitter Volg ons via Twitter
RSS Nieuwsfeed Abonneer u op de RSS nieuwsfeed

Persaccreditatie Vakantiebeurs

Persaccreditatie voor de vakdag van de Vakantiebeurs vindt voorafgaand aan de beurs plaats en is alleen mogelijk via de officiële persuitnodiging van VNU Exhibitions.
Uitsluitend journalisten in het bezit van een officiële perskaart (NVJ, Politieperskaart) komen hiervoor in aanmerking.

Ontvangt u onze persberichten dan wordt ook de persoonlijke persuitnodiging automatisch aan u gestuurd. Met de persoonlijke code in deze uitnodiging kunt u zich online accrediteren voor een Vakantiebeurs Persbadge.
Alleen door VNU Exhibitions uitgenodigde journalisten hebben direct toegang tot de Vakantiebeurs (incl. vakdagen) via de Persbadge.

Zonder officiële perskaart is accreditatie uitsluitend mogelijk via een verklaring (op origineel briefpapier) van de hoofdredacteur van het nieuwsmedium waaraan u verbonden bent of waar u als freelancer mee samen werkt. Persbadges worden niet verstrekt aan commerciële medewerkers van uitgeverijen. Hiervoor is een speciale registratie beschikbaar via: www.vakantiebeurs.nl

De Vakantiebeurs Persbadge wordt onder geen enkele voorwaarde per post verzonden, maar is uitsluitend verkrijgbaar door middel van inwisseling van uw e-mailbevestiging bij de Persregistratiebalie in Entree Oost.
De reguliere perskamer in de centrale Entree is hiervoor op de eerste vakdag niet geopend.

Heeft u zich vóór dinsdagochtend 14 januari niet kunnen aanmelden voor uw bezoek aan de beurs, dan kunt u zich melden in de Perskamer in de Centrale Entree Oost.
Alleen met de benodigde bescheiden wordt u geregistreerd als pers en ontvangt u hier uw persbadge.


 


 

Persberichten 2014

 • Completely updated Vakantiebeurs (Holiday Exhibition) gives the travel sector a boost

  22 januari, 2014

  The completely new Vakantiebeurs has generated a lot of interest among Dutch holidaymakers and given the travel sector a boost. One of the many ‘firsts’ this year was a presentation of the most popular types of holidays in six, much-visited Plazas, provided by specialist international exhibitors. Thanks to the combination of these Plazas and the clear geographical layout of the exhibition by country, it was easy for visitors to find their way around the Vakantiebeurs, which was held from Wednesday 15 January - Sunday 19 January in the Jaarbeurs venue in Utrecht.

  Lees meer >>

 • Vernieuwde Vakantiebeurs geeft impuls aan reisbranche

  19 januari, 2014

  De vernieuwing van de Vakantiebeurs heeft veel belangstelling opgewekt bij de Nederlandse vakantiegangers en een impuls gegeven aan de reisbranche. Een van de vele primeurs dit jaar was de presentatie door gespecialiseerde internationale exposanten van de meest populaire typen vakanties op zes speciale, zeer drukbezochte pleinen. Dankzij de combinatie van deze pleinen en de overzichtelijke geografische beursindeling naar land konden de bezoekers eenvoudig hun weg vinden over de Vakantiebeurs, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari in de Jaarbeurs in Utrecht.

  Lees meer >>

 • Knaus BoxStar Road 540 Kampeerauto van het jaar

  17 januari, 2014

  Met een nipte meerderheid aan stemmen kozen de bezoekers van de Vakantiebeurs de buscamper BoxStar Road 540 van Knaus tot NKC Kampeerauto van jaar 2014. Na de voorrondes op Kampeerauto.nl was het lange tijd spannend welke camper met deze eer zou gaan strijken. Het publiek dat tijdens de Vakantiebeurs de categoriewinnaars bekeek, was vooral erg te spreken over de grote hoeveelheid camper die je krijgt binnen de compacte maten van een bus.

  Lees meer >>

 • Meest kindvriendelijke reisorganisaties van Nederland onderscheiden op Vakantiebeurs

  16 januari, 2014

  De meest kindvriendelijke reisorganisaties van Nederland zijn op woensdag 15 januari, de eerste publieksdag van de Vakantiebeurs, onderscheiden met de Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards 2014. Een vijftigtal Kids Vakantiegids Detectives assisteerde Telekids-gezicht KEET in de Jaarbeurs in Utrecht bij de uitreiking van de prestigieuze awards in twaalf categorieën. Allround winnaar werd Corendon Vliegvakanties.

  Lees meer >>

 • Toine Heijmans wint Aad Struijs Persprijs 2014

  14 januari, 2014

  De Aad Struijs Persprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek is dit jaar toegekend aan Toine Heijmans voor zijn de reportage Het mooiste stukje, gepubliceerd in de Volkskrant van 20 juli 2013. Heijmans ontving de prijs, een bronzen sulptuur en een geldprijs van 1500 euro, uit handen van juryvoorzitter Hans Bouman, tijdens een drukbezochte bijeenkomst op dinsdag 14 januari, de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.

  Lees meer >>

 • TenCate voorziet Vakantiebeurs 2014 van grootste tent ter wereld

  13 januari, 2014

  Op de Vakantiebeurs 2014 staat de kampeerbeleving centraal. In het paviljoen Camping by Night kunnen bezoekers van de beurs het allernieuwste op tentgebied uitproberen en meemaken. Een immense ‘tent’ van TenCate Outdoor Fabrics is de entree naar dit ludieke nachtelijke paviljoen. De grootste ‘tent’ ter wereld staat in Hal 12 van de Jaarbeurs in Utrecht en is maar liefst 23 meter breed en 10 meter hoog.

  Lees meer >>

 • 50ste editie Kampeer en Caravan Jaarbeurs aangekondigd tijdens Vakantiebeurs

  13 januari, 2014
  Elke rechtgeaarde kampeerliefhebber krijgt gegarandeerd vakantiepret op de feestelijke 50ste Kampeer en Caravan Jaarbeurs. De jubileumbeurs, van 8 tot en met 12 oktober 2014 omvat alle ingrediënten van een kampeerreis met bijpassende voorpret, tussenpret en napret. Nieuw op de beurs zijn tenten en een breed aanbod van stedentrips door gespecialiseerde aanbieders. Nog een primeur: de BOVAG ‘makelaarsstand’, met deskundig advies over de aanschaf van een occasion. De lancering van de jubileumeditie van de Kampeer en Caravan jaarbeurs vond plaats op dinsdag 13 januari tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs, die nog duurt tot en met zondag 19 januari.

  Lees meer >>

 • In kleurrijk Taiwan kun je alle kanten op

  8 januari, 2014

  Op de fiets, met de supertrein of aan de wandel. Moderne steden en idyllische plattelandsdorpjes, technische hoogstandjes en eeuwenoude tradities, trendy hipsters en boeddhistische monniken.Taiwan heeft het allemaal. Of je dat nou met sportieve wandelschoenen, oer-Hollands op de fiets of futuristisch met de supertrein wil gaan verkennen, geen probleem. Klinkt dat als vakantiemuziek in de oren, dan is een reis naar stand D082 in Hal 4 van de Vakantiebeurs een prima idee.

  Lees meer >>

 • Ook Gambia neemt deel aan Vakantiebeurs 2014

  8 januari, 2014

  Ook de Gambia Tourism Board - het verkeersbureau van Gambia - neemt deel aan de Vakantiebeurs. Lokale Gambiaanse exposanten geven informatie over het sympathieke land als ideale winterzon- en zomervakantiebestemming. Ook is de informatieve Engelstalige toeristische brochure ‘2014 Official Country Guide’ beschikbaar. Omdat haarvlechten in Gambia een traditioneel gebruik is kunnen bezoekers in de stand gratis een vlecht laten zetten. De data van de Vakantiebeurs zijn van 15 tot en met 19 januari.

  Lees meer >>

 • NS-Vakantiebeurs Express brengt reizigers in vakantiestemming

  2 januari, 2014
  Voor het eerst in de historie van de Vakantiebeurs laat NS voor bezoekers aan de beurs twee extra treinen rijden. Deze 'Vakantiebeurs Express' rijdt op zaterdag 18 januari van Zwolle via Amersfoort naar Utrecht. De trein vertrekt om 08.58 uur en 09.28 uur vanuit Zwolle. De dubbeldekkers worden in Vakantiebeurs-stijl aangekleed en brengen de vakantieliefhebbers comfortabel en in opperbeste stemming naar de Jaarbeurs, op vijf minuten loopafstand van station Utrecht Centraal.

  Lees meer >>

 • Verkiezing ‘coolste, gaafste en gezelligste’ vakantiemascotte van Nederland op Vakantiebeurs

  20 december, 2013
  Kids Vakantiegids heeft in nauwe samenwerking met de Vakantiebeurs de Kids VakantieMascotte van het Jaar Verkiezing gelanceerd: een competitie om te achterhalen welke mascotte volgens kinderen de ‘coolste, gaafste en gezelligste’ van Nederland is. Op woensdag 15 januari verzamelen alle deelnemende mascottes zich op de Vakantiebeurs voor de uitreiking van de Kids VakantieMascotte van het Jaar Award 2014 door Telekids-presentatrice en kinderidool Keet!.

  Lees meer >>

 • Vakantiebeurs 2014: ‘no span’, of ‘maak je niet druk’ in Suriname

  18 december, 2013
  ‘No span’, of ‘maak je niet druk’, is één van de bekendste uitdrukkingen in Suriname. Het land, waar je overal Nederlands kan spreken, is een ware verademing. Bezoekers kunnen volop genieten van de cultuur, van de bruisende stad Paramaribo en de uitbundige, ongerepte natuur. Maar daar houdt het bepaald niet bij op. De hoogste tijd vindt de Stichting Toerisme Suriname dat lokale Surinaamse experts op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari, haarfijn uit de doeken komen doen wat zo’n vakantie aan de rand van het Amazone regenwoud precies te bieden heeft. Suriname exposeert op de Vakantiebeurs in hal 4, stand C 104.

  Lees meer >>

 • Acht nominaties voor Aad Struijs Persprijs 2014

  17 december, 2013

  De jury van de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2014, de vakprijs voor de Nederlandse reisjournalistiek, heeft uit een recordaantal van 103 zeer uiteenlopende inzendingen een shortlist gekozen van acht titels. De prijs, bestaande uit een originele bronzen sculptuur en een geldprijs van € 1500, wordt uitgereikt tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs op dinsdag 14 januari 2014 om 15.00 uur in het Auditorium van Media Plaza in de Jaarbeurs in Utrecht.

  Lees meer >>

 • Frankrijk streelt smaakpapillen en geeft verblijf in villa weg op Vakantiebeurs

  13 december, 2013
  Als de zomervakantie voor de deur staat, toetst nog altijd het gros van de Nederlanders het woord Frankrijk in het navigatiesysteem. Auto inpakken en wegwezen voor een vakantie als God in La Douce France. ‘’Inderdaad, in de zomer is Frankrijk nog altijd het meest populaire vakantieland onder Nederlanders en daar zijn we natuurlijk heel blij mee’’, zegt Diana Klinkenberg van Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme in Nederland. De vele en gevarieerde mogelijkheden van het land worden in persoonlijke gesprekken door Franse toeristische experts toegelicht op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari 2014.

  Lees meer >>

 • België het leukste dichtbijgelegen buitenland

  12 december, 2013
  In de nieuwe stand van België op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari, hebben twaalf Belgische partners hun plek gevonden. De toeristische experts staan de beursbezoekers met raad en daad ter zijde en geven persoonlijke informatie over de bestemmingen in dit leukste dichtbijgelegen buitenland. Zij vertegenwoordigen alle Waalse provincies en tal van geliefde regio’s. Het team van het kantoor in Nederland zorgt voor de algemene informatie over de Ardennen, Wallonië en hoofdstad Brussel. De bezoekers van de Belgische stand in hal 11, stand nummer D022, worden regelmatig verrast met Belgische lekkernijen.

  Lees meer >>

 • Redmond O’Hanlon signeert boeken bij Koning Aap

  10 december, 2013

  Elk jaar is op de Vakantiebeurs wel iets bijzonders te beleven bij exposant Koning Aap (stand 03.A112). Op de komende editie maakt een wel heel speciale gast zijn opwachting, namelijk niemand minder dan Redmond O’Hanlon. Deze wereldberoemde schrijver, avonturier en ontdekkingsreiziger is sinds de jaren tachtig bekend van boeken als Naar het hart van Borneo, Tussen Orinoco en Amazone en Congo. O’Hanlon houdt op zaterdag 18 januari tussen 15.00 en 16.00 een signeersessie.

  Lees meer >>

 • Saint Helena voor allereerste keer op Vakantiebeurs: onvergetelijke reis naar het hart van de oceaan

  6 december, 2013

  Het eiland Saint Helena staat dit jaar voor de allereerste keer op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari in de Jaarbeurs in Utrecht. Saint Helena? Ja, Saint Helena, een kleine parel die niet te vinden is in het Caribisch Gebied, zoals veel mensen denken, maar moederziel alleen in het hart van de Atlantische Oceaan. Vlak onder de evenaar, hemelsbreed tussen zuidelijk Afrika en Brazilië. Het eiland heeft slechts 4300 inwoners en die noemen zichzelf grappig genoeg de Saints.

  Lees meer >>

 • ‘Duurzaam toerisme’ of gewoon meer vakantieplezier?

  4 december, 2013

  Reisbrancheorganisatie ANVR organiseert op de 2e vakdag van de Vakantiebeurs, woensdag 15 januari 2014, een inspirerende en innovatieve dag rond het thema ‘Changes in Tourism’. Iedere reisprofessional die met respect voor milieu, mensen, natuur en cultuur wil werken aan een duurzamere toekomst van vakanties kan zich laten enthousiasmeren. Journalisten zijn van harte welkom bij deze dag.

  Lees meer >>

 • Genomineerden Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards 2014 bekend

  4 december, 2013
  De genomineerden voor de Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards 2014 zijn bekend. Uit ruim zestig inschrijvingen heeft de vakjury in elke categorie drie nominaties toegekend. Het publiek bepaalt de winnaars door tussen 4 december 2013 en 3 januari 2014 te stemmen middels de Kids Enquête op de Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards-website. Op woensdag 15 januari 2014, de eerste publieksdag van de Vakantiebeurs, worden de prestigieuze awards uitgereikt door Telekids-gezicht Keet!.

  Lees meer >>

 • Meest bijzondere reizen bij ‘Maatwerkspecialisten’

  29 november, 2013

  De populariteit van op maat gemaakte vakanties neemt sterk toe, constateert Annelieke Zonne van ‘Out in Africa’, specialist in maatwerkreizen naar zuidelijk en oost Afrika. ‘’Wij groeien de laatste jaren en dat is veelzeggend in de huidige economie. De meeste reizigers doen op internet veel vooronderzoek. Het web mag dan wel een enorme bron van kennis en inspiratie te zijn, maar blijkt niet altijd de juiste weg te wijzen. Met de veelheid aan informatie zien de mensen vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is maatwerk de oplossing’’. Out in Africa exposeert op de Vakantiebeurs en is een van de ‘Maatwerkspecialisten’, een samenwerkingsverband van kleine, persoonlijke reisorganisaties met een eigen expertise en een persoonlijke passie voor 'hun' deel van de wereld.

  Lees meer >>

 • Ook Zuid-Korea in volle glorie terug op Vakantiebeurs

  21 november, 2013
  Zeg Zuid-Korea en iedereen denkt glimlachend terug aan de zomer van 2002 toen Guus Hiddink successen vierde met het Zuid-Koreaanse elftal op het WK en daarmee onbetaalbaar veel promotiewerk verrichtte. ‘’Guus Hiddink zette Nederland op de toeristische kaart in Zuid-Korea en andersom. We zijn hem hier erg dankbaar voor’’, zegt Mevrouw Latifa Ait-Sidi-Hammou van het Zuid-Koreaanse verkeersbureau. ‘’Niet voor niets is het Gwangju voetbalstadion naar hem vernoemd. Maar we zijn inmiddels wel ruim een decennium verder en kunnen daar uiteraard niet op blijven teren. ’'Wij zijn in volle glorie terug op de Vakantiebeurs. Het nieuwe concept spreekt ons erg aan en we gaan groots uitpakken''.

  Lees meer >>

 • Mooiste uitzichten van Zwitserland op Vakantiebeurs

  21 november, 2013

  In 2014 draait alles in vakantieland Zwitserland om het thema uitzichten. Uitzicht vanaf bergtoppen, vanuit de trein, op panoramaroutes voor wandelaars en fietsers. Om die mooie plekjes te bereiken hoef je niet altijd een fysieke prestatie te leveren, want de bergen zijn ontsloten door tal van bergbanen, die je comfortabel omhoog brengen. Op de Vakantiebeurs geven toerisme-experts uit verschillende Zwitserse regio’s en steden en van de Zwitserse campingvereniging persoonlijke tips over de bijzonderheden van hun stad of streek en uiteraard de mooiste uitzichtpunten. Natuurlijk ontbreekt ook informatie over het openbaar vervoer en de beroemde panoramatreinen niet. En er kan lekkere kaas geproefd worden

  Lees meer >>

 • Spanje zet schijnwerpers op industrieel en cultureel erfgoed op plein ‘ZIEN’ van de Vakantiebeurs

  14 november, 2013

  De windmolens uit Don Quichote, het Alhambra of een oude wijnbodega, het is allemaal Spaans erfgoed, cultureel of industrieel. Spanje heeft er veel van en ziet een toenemende belangstelling voor deze historische en hedendaagse toeristische parels. Directe aanleiding voor Spanje om dit attractieve erfgoed tijdens de Vakantiebeurs in de schijnwerpers te plaatsen op het nieuwe plein ‘ZIEN’, waar erfgoed in alle soorten en maten centraal wordt gesteld.

  Lees meer >>

 • Keet! presenteert Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards

  5 november, 2013

  De inschrijving voor de Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards 2014 is geopend. De competitie, waarin de meest kindvriendelijke reisaanbieders van Nederland worden onderscheiden, wordt voor het zesde jaar georganiseerd door Kids Vakantiegids in nauwe samenwerking met de Vakantiebeurs. Op de eerste beursdag, woensdag 15 januari, ontvangen de winnaars de prestigieuze awards uit handen van zangeres en Telekids-gezicht Keet!

  Lees meer >>

 • Vragen over cruises? Alle antwoorden op Plein ‘VAAR’

  29 oktober, 2013
  De cruisevakantie zit in de lift, maar nog lang niet iedereen weet wat een cruise precies inhoudt en dat er bovendien veel variëteit is in het wereldwijde aanbod. De één blijft hangen in achterhaalde vooroordelen, de ander heeft geen besef wat er allemaal te doen is tijdens een cruisevakantie, zowel aan boord als aan de wal. Om die reden hebben de internationale rederijen de handen ineengeslagen om de Nederlandse vakantieganger van goede en vooral complete informatie te voorzien over cruisevakanties. De Nederlandse afdeling van de Cruise Lines International Association – voorheen Dutch Cruise Council – heeft op de Vakantiebeurs 2014, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari, een eigen paviljoen op het nieuwe Plein ‘VAAR’, waar cruise- en zeilvakanties centraal staan.

  Lees meer >>

 • Kampeeraanbod Vakantiebeurs belicht op sfeervolle ‘Camping by Night’

  29 oktober, 2013
  Het vrolijke geluid van tjirpende krekels begroet de vele liefhebbers van kamperen op de ‘Camping by Night’ op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 tot en met zondag 19 januari. In de caravans en campers op deze gezellige camping branden lampjes, gitaarmuziek klinkt bij een tent, een kampvuurtje wordt nog even opgepord en een wijnfles ontkurkt. De knusheid van kamperen hangt overal in de lucht. Voor de bezoekers is er een gratis zaklampje voor een ontdekkingstocht door deze in duister gehulde hal 12 met de sfeer van een echte camping waar kampeerders ’s avonds tijdens de vakantie per auto arriveren.

  Lees meer >>

 • Vakantiebeurs 2014: Unesco maakt reizigers bewust van culturele en historische waarde Werelderfgoed

  29 oktober, 2013
  Let even op waar je loopt tijdens een bezoek aan een archeologische vindplaats, graveer je naam niet in een piramide en breek niets af van dat mooie oude scheepswrak dat je tijdens je duikvakantie tegenkomt. Het lijkt volstrekt vanzelfsprekend, maar dat blijkt het in de praktijk niet altijd te zijn. Reden om op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 t/m zondag 19 januari, aandacht te besteden aan UNESCO en Werelderfgoed. ''Wij willen met een positieve noot wijzen op het belang van de bescherming van cultureel erfgoed. Daar is niet iedereen zich altijd van bewust terwijl het van onschatbare waarde is’’, zegt Koosje Spitz Beleidscoördinator Cultuur van de Nationale UNESCO Commissie in Nederland.

  Lees meer >>

 • Alle treinreizen in één paviljoen: van ticket tot Transsiberië Express

  29 oktober, 2013

  Treintickets naar 85.000 bestemmingen, treinrondreizen door de Alpen, complete stedentrips, wintersporttreinen, 300 km/uur hogesnelheidstreinen, binnenlandse treinuitstapjes, autoslaaptreinen, avontuurlijke treinexpedities, én treinen die een belevenis zijn, zoals de Transsiberië Express. Het is een kleine greep uit het complete aanbod van treinreizen in Nederland, Europa en andere werelddelen dat wordt gepresenteerd in het nieuwe paviljoen Trein & Vakantie op de jaarlijkse Vakantiebeurs, van 15 t/m 19 januari 2014, in Jaarbeurs Utrecht. Deelnemers in Trein & Vakantie zijn: Treinreiswinkel, Weekendjeweg.nl, AutoSlaap Trein, NS Spoordeelwinkel, NS Hispeed, Thalys, Eurostar en DB Bahn met ICE International, DB AutoZug en City Night Line.

  Lees meer >>

 • Kom met camera naar Vakantiebeurs

  29 oktober, 2013

  Géén foto’s maken op vakantie? Bijna ondenkbaar, al was het maar omdat iedereen een mobieltje bij zich heeft waarmee tegenwoordig ook mooie herinneringen vast te leggen zijn. Reizigers en (amateur)fotografen behoren dus tot dezelfde doelgroep, realiseerde de organisatie van de Vakantiebeurs zich tegelijkertijd met Zoom.nl, het magazine en online fotografieplatform met meer dan 110.000 geregistreerde gebruikers. Dus werd meteen duidelijk dat de handen ineengeslagen moesten worden. Het resultaat is het nieuwe Zoom.nl fotografiepaviljoen op de Vakantiebeurs.

  Lees meer >>

 • Gastland Duitsland gaat bezoekers Vakantiebeurs 2014 verrassen

  26 september, 2013
  Duitsland is het Gastland op de Vakantiebeurs 2014. Menig bezoeker ging op de beurs al eens bij de oosterburen langs voor een mooie reis en een lekkere Duitse maaltijd in het restaurant, dat uiteraard ook de komende editie niet ontbreekt. ‘’Maar nu wij Gastland zijn wordt daar nog meer aan toegevoegd’’, zegt Michaela Klare van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. ‘’Wij hebben voor iedere vakantieganger wat wils en gaan de bezoekers echt verrassen. Zo zijn wij met het Duitse Wijninstituut een samenwerking aangegaan voor een wijnproeverij op onze stand. Heel bijzonder wordt de thematische aanvulling van ons reisaanbod, om extra de focus te zetten op alle vakantiemogelijkheden waardoor Duitsland voor de Nederlandse toerist zo aantrekkelijk is. In 2014 is ons hoofdthema het UNESCO-Werelderfgoed’’.

  Lees meer >>

RSS