Ons steentje bijdragen

Thema duurzaamheid op de Vakantiebeurs

Hier lees je wat er tijdens de Vakantiebeurs 2020 zoal te beleven viel.

Jaarbeurs Utrecht en De Vakantiebeurs zetten het thema duurzaamheid centraal. We werken hard aan de vermindering van onze voetafdruk en motiveren onze partners, bezoekers en exposanten om hier aan mee te werken. We geven je graag wat tips wat jij kunt doen (of juist laten) tijdens een bezoek en laten je zien hoe onze partners en exposanten tijdens het evenement ook aandacht vragen voor dit onderwerp.

Maak ook een stop in de Reis Bewust Zone tussen hal 11 en 12. Samen kunnen we onze voetafdruk duurzamer maken en nog lang genieten van alle mooie bestemmingen in de wereld. Persoonlijk Klimaat Akkoord maakt in 2 minuten zichtbaar wat jouw keuzes (kunnen) betekenen voor het klimaat. En laat je inspireren door de groene koers van tv-programma 3 op Reis en de initiatieven van Justdiggit en Fair Climate Fund. Ook bij Better Places (hal 11) en Edventure Costa Rica kun je terecht voor informatie, projecten en reizen, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

 

Op het Water To Go – Duurzaamheidsplein (hal 12) vragen we je aandacht voor het plastic-probleem in de natuur en oceanen. Leer hoe je op een simpele manier je CO2 voetafdruk duurzamer kunt maken en toch kunt blijven reizen. We willen tenslotte blijven genieten van al die mooie bestemmingen in de wereld. Help je een handje mee?

Water To Go sponsort Incredible Oceans (IO) door hun deelname aan de Vakantiebeurs, om zo zichtbaarheid te creëren voor het plastic probleem. Er is een interactief gedeelte op de stand, waarin je o.a. selfies kunt maken met kwallen. Ook is er een opblaasbare orka van ware grootte, die boven de stand wordt opgehangen en zijn er kunstinstallaties van kwallen gemengd met plastic zakken en weggegooide plastic flessen. Het doel is om het probleem van eenmalige gebruikte plastic waterflessen te benadrukken. Water to Go biedt een duurzaam, milieuvriendelijk alternatief.

Water to Go produceert herbruikbare, hervulbare en 100% recyclebare waterflessen met nanotechnologie filters die elke niet-zout waterbron, overal ter wereld, kunnen zuiveren en het veilig maken om te drinken. Simpel gezegd, het water uit elke kraan waar ook ter wereld wordt veilig drinkwater zonder chemicaliën. Dit zou de laatste fles water moeten zijn die je ooit moet kopen. Het enige onderdeel dat moet worden vervangen, het filter, is 100% recyclebaar. Water To Go werkt momenteel met ongeveer 50 reisorganisaties en bestemmingen samen om hen te helpen plastic voor eenmalig gebruik te verminderen en duurzamer te maken én hun reizigers te helpen meer verantwoordelijk te zijn.

TV-Programma 3 op Reis op de Vakantiebeurs!


Psst…we hebben héél leuk nieuws!
🎉 TV-programma 3 op Reis komt naar de Vakantiebeurs met 2 bekende presentatoren😁 Zij geven verschillende duurzame inspiratiesessies in het Experience Theater en vertellen je dan alles over hun Groene Koers, in samenwerking met Justdiggit & FairClimateFund

Bekijk het programma!

Orka
water to go
Stand Water to go
persoonlijk klimaatakkoord

Persoonlijk klimaatakkoord van Ilse van den Dungen

Hal 11/12

Gebaseerd op de cijfers en doelen van het Parijs Klimaatakkoord gaat het Persoonlijk Klimaatakkoord uit van een maximaal aantal kg CO2 per persoon in Nederland tot en met 2030. Ilse van den Dungen wil dat iedereen nadenkt over hun 11 jarige toekomst en hierin bedenkt welke keuzes hij of zij wil gaan maken: een kind? een wereldreis? Het blijven eten van vlees?

Om te kijken of de keuzes binnen dit maximale kg CO2 vallen en om de keuzes tastbaar te maken, heeft de social designer een installatie met een weegschaal ontworpen. Aan de rechterkant van de weegschaal is een blok te zien wat symbool staat voor de maximale CO2 uitstoot voor de komende 11 jaar. Op de linkerkant van de weegschaal komen de blokjes te liggen die iemands acties voor de komende 11 jaar vertegenwoordigen.

Het is de bedoeling dat de blokjes minder wegen dan het grote blok. Is dit niet het geval? Dan zal men moeten wikken en wegen en andere keuzes moeten maken. Wellicht toch met de trein in plaats van het vliegtuig misschien?

Natuur & Milieu op de Vakantiebeurs

Wat doet een afkickkliniek op de Vakantiebeurs? Kom naar Natuur & Milieu in hal 12 en ontdek het. Kom bij deze milieuorganisatie uitpuffen aan de bar voor een shot pure zuurstof en ga als een nieuw mens de beurs weer op.

Wat kun jij doen tijdens je bezoek?

Kom met de fiets of met het openbaar vervoer naar de Jaarbeurs.

Neem voor alle brochures een duurzame tas mee die je vaker kunt gebruiken.

Maak bewuste keuzes over de reisgids of folder die je meeneemt; ga ik hier echt iets mee doen?

Klaar met je brochure / reisgids? Geef ze door aan iemand anders.

Breng een bezoekje aan de stand van Reis met je Hart in hal 9 en doneer voor het goede doel!

“Bring your own cup” – neem je eigen beker mee naar de Vakantiebeurs en ontvang 25 cent korting op je koffie en thee bij de verkooppunten van de Jaarbeurs.

Heb je een leeg plastic flesje? Lever deze dan in bij een van de ludieke plastic verzamelpunten op de beurs, aangegeven op de plattegrond.

.

Wat doet de Jaarbeurs?

Met bijna 1.400 zonnepanelen op het Beatrixgebouw (kantorencomplex Jaarbeurs) zijn we met trots in het bezit van een van de grootste zonnedaken van Utrecht

Er wordt gebruik gemaakt van Koude en Warmte opslag

Het plaatsje Léon in Nicaragua helpen we samen met de gemeente Utrecht een beurspark te ontwikkelen

Met het initiatief JINC helpt de Jaarbeurs jongeren met een goede start op de arbeidsmarkt

Jaarbeurs is partner van stichting Jong Ondernemen

Het ambitieuze doel is om 2020 geen afval meer te produceren door 100% te scheiden en te recyclen

Al vijf jaar (!) heeft de Jaarbeurs het gouden Green Key certificaat

En dat is zeker niet alles. Zo zijn al onze 52.000 lichtpunten energiezuinig, hebben we waterbesparende closets en kranen, zijn we volledig over op groene stroom en heeft onze parkeerplaats oplaadpunten voor elektrische auto’s.

duurzaamheid
blijf op de hoogte

Ja, stuur me de nieuwsbrief

    Dit wil je niet missen! Zorg dat je direct de laatste nieuwtjes, vakantie-inspiratie en de leukste winacties in je inbox hebt.

    Tickets