Header background image

Commewijne Tourism Cluster

logo Commewijne Tourism Cluster

www.commewijne.travel
Het toerismeproduct van Commewijne heeft sterke historische banden met de afgelopen jaren, met name de trans-Atlantische slavenhandel, en een langdurige koloniale geschiedenis met Nederland heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag nog veel culturele banden bestaan. Met meer dan 200 plantages en verschillende musea is Commewijne een plek om weer in contact te komen met het verleden.
Fort Nieuw-Amsterdam
Zoals sommige reizigers beschrijven, brengt een reis naar Commewijne je terug in de tijd.
De geschiedenis van Commewijne volgt vele gebeurtenissen zoals de kolonisatie van “The Wild Coast”, de vestiging van de plantages, de Trans-Atlantische Slavenhandel & de Marronstammen, de introductie van contractarbeid als alternatief voor slavernij en de contractarbeiders die uit verschillende landen naar Suriname zijn gebracht.
Museum Bakkie

De plantages dateren uit de koloniale tijd in de 17e eeuw.

Vanaf het begin (zeventiende eeuw) werden de plantages in Suriname bewerkt door dwangarbeiders; honderdduizenden tot slaaf gemaakte Afrikanen werden naar Suriname gebracht als onderdeel van de trans-Atlantische slavenhandel. Door de jaren heen zijn veel tot slaaf gemaakte mensen aan het plantageleven ontsnapt met de hulp van de stammen die diep in het binnenland leven. Ze vestigden hun eigen gemeenschappen en werden bekend als de Marrons.
Interactieve Boni Trail
Reis terug in de tijd.
In de bloeitijd van de plantage-economie telde Commewijne meer dan 600 plantages met namen als Frederiksdorp, Rust en Werk, Katwijk, Mariënburg en Peperpot. Veel van de oude plantages zijn inmiddels verlaten, maar kunnen nog steeds bezocht worden.
Plantage Peperpot

Er is veel onbekende geschiedenis te ontdekken in Commewijne.

Nadat de slavernij in 1873 verboden was, was er in de kolonie dringend behoefte aan nieuwe -en vooral goedkope- arbeiders die het zware werk op de plantages konden voortzetten. Als gevolg hiervan werden contractarbeiders uit China, Brits-Indië en Indonesië gerekruteerd om op de plantages van het land te werken – van wie er nog steeds veel nakomelingen in de regio wonen.
Verhalenmuseum
We nodigen onze gasten uit om te zien, aan te raken en te leren. En aangezien het land sindsdien niet veel is geëvolueerd, kunnen ze zelfs nog de geesten van de voorouders om zich heen voelen. Commewijne heeft een bevolking die voornamelijk bestaat uit afstammelingen van de contractarbeiders die zich na de afschaffing van de slavernij in 1863 in dit gebied vestigden. De regio kenmerkt zich door de sterke Javaanse en Hindoestaanse cultuur. De oorspronkelijke rijke tradities van deze groepen zijn nog duidelijk en authentiek aanwezig. Terwijl Suriname bekend staat om zijn enorme stukken regenwoud, bestaat de natuurlijke kustbescherming uit mangrovebossen. Dit zijn de “Wetlands” van Commewijne. Ervaar een “Zen-gevoel” in de prachtige Lotusvallei omgeven door de zoete vanillegeur van de bloemen. Hier vormen de hoge steltwortels van de witte, zwarte en rode mangrovebomen een imposant labyrint.

Standnummer: 07.C102

Zuid-Amerika, Eco-toerisme, Cultuurvakantie,
Registreren
Tickets