Vakantiebeurs 2020: Swakopmund als vertrekpunt rondreis Namibië

25 november 2019

 

Wie denkt alleen in Zuid-Afrika met Nederlands uit de voeten te kunnen, heeft het mis. Ook in Namibië kun je namelijk met een beetje creativiteit terecht met Afrikaans, de oud-Nederlandse variant van de taal van de boeren die ooit in Zuidelijk Afrika een eerste Hollandse kolonie startten. En lukt het niet met Nederlands, dan kom je met een mondje Duits ook een heel eind, want Namibië is lang een Duitse kolonie geweest. Wil je jezelf daar niet aan wagen, spreek dan gewoon Engels net als elke Namibiër die in het toerisme werkzaam is. Je kan in Namibië namelijk alle kanten op en niet alleen qua taal.

namibie

Toegangspoort Swakopmund

De gebruikelijke toegangspoort tot Namibië is hoofdstad Windhoek, al timmert het kleinere aan de Atlantische kust gelegen Swakopmund tegenwoordig ook flink aan de weg. Het stadje is volgens marketingmanager Oliver Ahrens van Destination Swakopmund de activiteitenhoofdstad van het uitgestrekte land en beschikt over een ruige kustlijn met schitterende stranden waar dolfijnen in de branding dansen. ,,Onze kust is een prachtig pluspunt, terwijl we ook centraal gelegen zijn ten opzichte van de andere hoogtepunten van Namibië’’, legt Ahrens uit. ,,Je rijdt vanuit Swakopmund namelijk ook zo naar de olifanten van het beroemde nationale park Etosha. Ga je de andere kant op, dan ben je binnen een paar uur in de iconische Sossuvlei. De toeristische trekpleisters van Namibië zijn dus vanuit Swakopmund net zo eenvoudig bereikbaar als via Windhoek, alleen kun je bij ons dan ook nog allerlei activiteiten op en rond de kust doen. Paragliden bijvoorbeeld, of zelfs golfen op de Rossmund Golf Course, één van de vijf woestijngolfbanen in de wereld die desalniettemin altijd groen is. Een unieke baan waar elke golfer eens in zijn leven eigenlijk gespeeld moet hebben!’’

Self drive door Namibië

“Wat daarnaast ook zeker interessant is aan onze bestemming als vertrekpunt van een reis door Namibië is dat wij in het naburige Walvisbaai ook een internationale luchthaven hebben die onze streek verbindt met onder meer de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Kaapstad waar veel Europese toeristen op vliegen. Die kunnen dus nu Zuid-Afrika goed combineren met een safari door Namibië die bij veel mensen op de bucketlist staat. Hoewel je natuurlijk ook een complete pakketreis kunt boeken bij een reisorganisatie, raad ik iedereen een Self Drive door Namibië aan, al was het maar vanwege dat enorme gevoel van vrijheid dat je daarvan krijgt in ons prachtige land. Wat ik wel altijd adviseer is om vooraf alles te reserveren via lokale reisbedrijven. Anders kan het natuurlijk gebeuren dat je bijvoorbeeld rond de kerst op de luchthaven aankomt en dat er geen 4 x 4 Pick Up meer te huur is. Namibië wordt immers ook steeds populairder en met name in het hoogseizoen is er ook hier beperkte beschikbaarheid van onder meer huurauto’s en hotels.”

         

Sterren kijken

Ahrens blijkt een enthousiaste verteller met veel kennis van zaken. Alle reden dus om hem ook te vragen naar zijn persoonlijke tips die niet in de reisgidsen staan. “Mijn persoonlijke advies? Als je ’s avonds in Namibië bent, moet je gewoon ergens op je rug gaan liggen en een paar uren naar de sterren kijken. Ik garandeer je dat er weinig plekken op aarde zijn waar je bijvoorbeeld de Melkweg mooier gaat zien dan vanuit de Namibwoestijn. Als de zon onder is, is het namelijk echt aardedonker en geven de sterren bij wijze van spreken hemels licht. Kraakhelder en oogverblindend, omdat we praktisch geen lichtvervuiling hebben. Neem dus echt de tijd om ’s nachts naar boven te kijken, want je zal het nooit meer vergeten”, garandeert hij.

Tiger Reef Beach Bar

“En voor het nacht is, moet je in Swakopmund naar de Tiger Reef Beach Bar. De enige in zijn soort in Namibië waar je samen met de locals van een heerlijke sundowner kunt genieten: een cocktail of een biertje op het strand met uitzicht op de zon die langzaam in de zee zakt. Oh ja, en dan vergeet ik bijna nog te vertellen dat je het voor het geld niet hoeft te laten. Grofweg denk ik dat het lokale prijsniveau in vergelijking met Nederland 50% lager is. In een restaurant kost een goede fles wijn een tientje, net als een hoofdgerecht, bijvoorbeeld Afrikaans wild. Kom daar maar eens om in Nederland”, stelt Ahrens.

Destination Swakopmund

Destination Swakopmund is op de Vakantiebeurs in Utrecht met zo’n 20 lokale reisorganisaties en hotels aanwezig om meer informatie te verstrekken. “En een bezoekje aan onze stand kan lonen, want we gaan waarschijnlijk een reis naar Namibië verloten onder de bezoekers”, besluit Ahrens met een geweldig lokkertje.

Registreer je nu gratis
Registreer