6 tips over het reizen met huisdieren

Deel

Gekopieerd

Overweeg je om je vrolijke viervoeter mee te nemen op vakantie? Reizen met je huisdier kan zowel leuk als spannend zijn, maar het vereist goede voorbereiding. Hier zijn zes handige tips om je op weg te helpen.

1. Controleer de wetten en regels in de EU

Er gelden verschillende wetten en regels rondom het reizen met dieren in Nederland. Een van de regels is dat honden, katten en fretten een chip moeten hebben voor de identificatie van het dier. Ook kan dit handig zijn voor het geval dat je je huisdier kwijtraakt. Daarnaast moeten dezelfde dieren ingeënt worden tegen hondsdolheid minstens 21 dagen voor vertrek. Bekijk alle informatie omtrent wetten en regels in Europese Unie via de website van de Rijksoverheid.

2. Contoleer de wetten en regels buiten de EU

Daarnaast is het ook erg handig om je bestemming te controleren op wetten en regels. Dit is nog belangrijker als je buiten de EU gaat reizen. Het is goed om te weten of jouw ras of soort dier mee mag en wat de voorwaarden daarvoor zijn. Daarnaast is het ook van belang dat je dit op tijd onderzoekt om te zorgen dat dingen zoals verplichte behandelingen of processen op tijd voor vertrek afgerond zijn om niet voor verrassingen te komen.

3. Bekijk je bestemming

Het is ook zeker van belang om de omgeving en accommodatie te leren kennen en controleren of dit geschikt is voor je huisdier, bijvoorbeeld: is het voor actieve honden fijn om op een camping te verblijven waar ze vrij kunnen rennen. Dan is het handig dat je voordat je vertrekt online bij de camping te controleren of dit toegestaan is. Ook is het belangrijk om het weer te bekijken, als het te warm of koud wordt, kunnen dieren daar last van krijgen en daar kun je jezelf ook op voorbereiden door bijvoorbeeld kleding te halen die dieren warm kan houden.

4. Maak de reis zo makkelijk mogelijk

Naast de bestemming, moet je ook denken aan de reis zelf. Voor sommige dieren is reizen lastig, daarom is het van belang dat je jezelf en je huisdier goed voorbereid. Het is belangrijk om voordat je tickets haalt voor vervoer of de maatschappij dieren meeneemt en welke kosten er verbonden aan zijn. Als je nog niet zo vaak met je huisdier onderweg bent geweest, zou je hiermee kunnen oefenen met bijvoorbeeld een korter stukje rijden met de auto. Bij de reis zelf is het belangrijk dat je dier zich comfortabel voelt, dus zorg dat ze bijvoorbeeld een dekentje hebben of als ze in een transportkooi zitten dat ze daaraan gewend zijn.

5. Controleren dierenartsen van bestemming

Buiten de medische voorbereidingen in Nederland met betrekking tot reizen met huisdieren, is het ook van belang om in het gebied van je accommodatie te controleren of er een dierenarts in de buurt is, waar die zich bevindt en welke kosten aan een afspraak verbonden zijn. Dit is erg handig in het geval van nood, maar ook als je dier bijvoorbeeld ziek wordt.

6. Advies van winkels

Ten slotte, vergeet niet ruim op tijd je benodigdheden in te slaan voordat je op reis gaat. Het is handig om op internet te kijken voor essentiële artikelen die je alleen bij een dierenwinkel kunt aanschaffen. In deze winkels en op hun websites kun je ook advies krijgen over de producten, wat je weer op weg kan helpen met het voorbereiden van je reis. De winkels kunnen je producten bieden zoals omgevingssprays en drinkflessen voor dieren.

Succes met je de voorbereidingen voor je reis en maak er vooral iets leuks van samen!

Gerelateerde artikelen