7 redenen voor een korte vakantie in Noordrijn-Westfalen

Deel

Gekopieerd

Een mixed-reality rondleiding door de stad Essen in 1887, een speciaal museum gewijd aan een zweeftrein in Wuppertal – uniek in de wereld – of meerdaagse tochten over uitstekende wandelpaden. Of je nu een cultuur- of natuurliefhebber bent, deze zeven hoogtepunten vormen uitstekende redenen voor een korte vakantie in Noordrijn-Westfalen (NRW) en moeten zeker op je bucketlist staan in 2024. Wist je trouwens dat Noordrijn-Westfalen in het westen van Duitsland ligt, precies op de grens met Nederland? Stap in de auto of op de trein en laat NRW je betoveren.

Tip 1: Bergische wandelweken

Wandel jij graag? Ga dan naar het Bergische Land. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum worden er in 2024 twee Bergische wandelweken georganiseerd! Eén in het voorjaar, van 27 april tot 5 mei, en één in de herfst. Tijdens deze weken kun je het gevarieerde landschap, de geschiedenis en de cultuur van het Bergisches Land ervaren met een gevarieerd programma. Of het nu gaat om korte rondleidingen of dagtochten, deskundige wandelgidsen begeleiden je bij paddenstoelenexcursies, bedevaarten of zelfs kanotochten. Het hoogtepunt van het openings-evenement “Bergische 50” is om 50 kilometer te wandelen in maximaal 12 uur. Trek je wandelschoenen aan en kom naar het Bergische Wanderland!

Tip 2: De Schwebedrom – een museum voor de zweeftrein

Parijs heeft de Eiffeltoren, New York heeft het Vrijheidsbeeld, en Wuppertal staat wereldwijd bekend om zijn zweeftrein. Sinds eind 2023 heeft de zwevende monorail ook zijn eigen museum: het Schwebodrom. Het hoogtepunt van dit nieuwe zweeftreinmuseum is de VR-tour in de originele zweeftreinwagon uit 1900. En voor degenen die nog nooit met de zweeftrein hebben gereisd, zou naast de virtuele reis naar Wuppertal van 1929 ook een vergelijkbare reis door de stad van vandaag op het programma moeten staan.

Tip 3: Een reis terug in de tijd naar het Essen van 1887

In het centrum van Essen, gelegen in het hart van het Ruhrgebied, hebben bezoekers de mogelijkheid om zich tijdens een mixed-reality stadsrondleiding onder te dompelen in het jaar 1887. Rijtuigen, dieren, gebouwen en mensen worden zo realistisch afgebeeld dat het lijkt alsof ze recht voor je staan. Dit is een wereldwijd unieke ervaring die het heden combineert met virtual reality.

Tip 4: Uitstekende wandelavonturen

Gevarieerde en schilderachtige wandelpaden in een natuurlijke omgeving, betrouwbare bewegwijzering en een goede infrastructuur maken het wandelen in Kreis Lippe in het Teutoburgerwoud een uitstekende ervaring. Deze regio draagt het kwaliteitslabel “Wanderbares Deutschland”. Voor wandelaars die tijdens een kort verblijf de voorkeur geven aan langere tochten, is het aan te raden een van de meerdaagse routes te kiezen. Een voorbeeld hiervan is de Hansaweg, die langs drie Hanzesteden – Herford, Lemgo en Hamelen – leidt en is verdeeld in in totaal zes etappes. Deze route betovert door de schoonheid van het landschap en de middeleeuwse vakwerkstadjes.

Tip 5: ”Planet ozean” – de fascinerende schoonheid van de wereldzeeën

Vanaf 15 maart 2024 kunnen bezoekers zich laten meevoeren naar de onbekende diepten van het complexe ecosysteem van de oceaan met de nieuwe tentoonstelling “Planet Ozean” in de Gasometer Oberhausen. Dankzij ultramoderne technologieën worden bezoekers ondergedompeld in een levendige zeewereld. Grootformaat foto’s en films, een “Ocean Sound Room” en de meeslepende enscenering van “Die Welle” zijn geïnstalleerd in de indrukwekkende hoge luchtruimte van de gasometer. Deze spectaculaire show belooft een revolutionaire installatie op grote schaal te zijn.

Tip 6: Kermis op de Liboriberg

Negen dagen lang staat Paderborn in het teken van kerk, cultuur en kermis tijdens het festival Libori, dat ook wel het “vijfde seizoen” wordt genoemd in de regio. Van 27 juli tot 4 augustus kunnen bezoekers genieten van een kleurrijke kermiservaring langs een 400 meter lang traject op de Liboriberg, met talrijke kraampjes die voor vertier zorgen. Daarnaast vindt er een traditionele pottenmarkt plaats bij de Dom van Paderborn. Het festival wordt afgerond met een gevarieerd cultureel programma, waaronder concerten en cabaretvoorstellingen. Libori is overigens een van de grootste en oudste volksfeesten in Duitsland.

Tip 7: Een kunstwerk dat gewijd is aan kunst

Het Musiktheater im Revier is wellicht het mooiste operagebouw in het Ruhrgebied. Niet alleen maakt het indruk met zijn gevarieerde programma, maar het is zelf ook een architectonisch juweel. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatergebouwen uit de naoorlogse periode in Duitsland. Zelfs Yves Klein, die hier zijn internationale carrière begon, voorspelde enthousiast: “Dit wordt de foyer van de eeuw.” Bezoekers kunnen nu zelf ervaren dat zijn voorspelling terecht was.

 

Meer inspiratie en hoogtepunten voor het komende jaar vind je op de website van het NRW!

Gerelateerde artikelen